Bağımsız Öğrenme Merkezi
ASBÜ Bağımsız Öğrenme Merkezi Hakkında
Misyon:
Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulunda bulunan Bağımsız Öğrenme Merkezi, ASBÜ öğrencilerinin özerk ve yetkin dil öğrenicileri olmalarına yardımcı olmak için tasarlanmış bir öğrenme alanıdır. Merkez öğrencilerin ders dışında dört dil becerisini geliştirmesine olanak sağlarken çeşitli kaynak ve iyi tasarlamış program içeriğiyle öğrencilerimizin dil öğrenme sürecini kendilerinin yönetmesine olanak sağlar. Merkez öğrencilerimizin öğrenme amaçlarını belirleyebilen, kendilerine uygun doğru yöntem, teknik ve materyal seçerek öğrenme sürecini yönetebilen bireyler olmasını sağlar. Özetle ASBÜ YDYO Bağımsız Öğrenme Merkezinin iki temel amacı vardır:
Öğrencilerin akademik hedef belirleme, uygun öğrenme kaynağı, yöntem ve tekniği seçebilme, öğrenme sürecini değerlendirme gibi bağımsız öğrenme becerileri geliştirmesine olanak sağlayan ortamı sunmak,
Öğrencilerin dört temel dil becerisi olan okuma, dinleme, yazma ve konuşma yeteneklerinde B1+ seviyesine ulaşmalarına ve seviyenin gerektirdiği yeterlilikleri kazanmalarına yardımcı olacak bir ortam sunmaktır.
Merkez, öğrencilerimizin sınıf dışındaki dil öğrenme sürecine birçok kaynak ve çeşitli hizmet sunarak öğrencilerin hem bağımsız öğrenme becerilerini hem de bireysel ihtiyaç ve hedeflerine göre dil becerilerini geliştirmelerini sağlar. Öğrencilerin dil öğrenimini geleneksel sınıf ortamının dışına taşıyarak ders dışında da dil becerilerini geliştirmelerine yardımcı olurken ders dışında farklı dil seviyesindeki öğrencilerin dil pratiği yapacakları renkli ve stressiz bir ortam sunar. Bu durum öğrencilerin dile maruz kalma miktarını ve etkileşimini arttırır.
Bağımsız Öğrenme Merkezi Alanları
Bağımsız Öğrenme Merkezinde öğrencilerin dil çalışmalarına bireysel ve gruplar halinde katılabileceği birçok alan öğrencilerin hizmetine sunulmaktadır. Merkez içinde SAC salonu, çok amaçlı oda, öğrenci aktivite odası, interaktif alan, yazma merkezi, dinleme istasyonları, danışma odası, çalışma odaları bulunmaktadır. Bu alanlarda öğrenciler eşzamanlı düzenlenen etkinliklere katılabilir, bireysel ya da grup çalışmaları yapabilirler.
Bağımsız Öğrenme Merkezi Müfredat Dışı Etkinlikler
ASBÜ Bağımsız Öğrenme Merkezi öğrencilerin bağımsız öğrenme becerileri edinmelerini sağlamak amacıyla, bireysel çalışma stratejileri konusunda düzenli workshoplar düzenler ve İngilizce öğrenme konusunda kaynaklar, web siteleri ve uygulamalar hakkında bilgiler sunar. Buna ek olarak öğrenciler çeşitli etkinliklere katılarak ders dışında dil becerilerini geliştirebilirler.
Öğrenciler, randevu sistemini kullanarak kendi tercih ettikleri zamanda, tercih ettikleri öğrenci moderatörü ile geliştirmek istedikleri dil becerisiyle alakalı etkinliğe katılım sağlayabilirler. Buna ek olarak, Merkez öğrencileri motive eden ve özgüven kazanmalarını kolaylaştıran bir sosyal ortam sağlar. Müfredat dışı etkinlikler ve öğrencileri sınıf dışında İngilizceyi kullanmaya teşvik eden kültürel etkinlikler ve yarışmalar düzenler. Merkezi kullanan öğrenciler, ortak sosyal ilgi alanlarına ve akademik hedeflerine göre kendi sosyal topluluk gruplarını oluşturmaya ve dil kulüpleri düzenlemeleri ve akranlarıyla işbirliği içinde çalışmaları konusunda teşvik edilir.
Bağımsız Öğrenme merkezindeki etkinlikler 50 dakikalık oturumlar şeklinde öğrenci moderatörleri tarafından eşzamanlı olarak düzenlenmektedir. Bu etkinliklerinin içerik, yer ve zaman bilgileri haftalık programda Merkez Koordinatörü tarafından yayınlanır. Merkez tarafından sunulan etkinlikler aşağıdaki gibidir:
Öğrenci Dil Kulüpleri (Ted Talk, Konuşma, Oyun, Film Kulüpleri)
Pratik Yapma Etkinlikleri (Okuma, Dinleme ve Dil Bilgisi)
Yazı Merkezi
Dil Öğrenme Stratejileri Sunumları
Kültürel Etkinlikler
Yarışmalar
Öğrenci Dil Kulüpleri:
Bağımsız Öğrenme Merkezi ortak akademik hedefi paylaşan bir grup öğrencinin beraber çalışması ve öğrenmesi için bir ortam sunar. Merkezi kullanan öğrenciler ortak ilgi alanlarına ve akademik hedeflere göre kendi sosyal topluluk grupları oluşturmaya ve dil kulüpleri düzenlemeye ve akranlarıyla işbirliği içinde çalışmaları konusunda teşvik edilir. Konuşma Kulübü, Oyun Kulübü, Film Kulübü, Ted-talk etkinliği bunlardan bazılarıdır. Bu dil kulüpleri, öğrencilerin yabancı dilde iletişim kurma becerilerini geliştirmek için bir moderatör eşliğinde düzenlenen etkinliktir. Katılımcıların yeni insanlarla tanışabileceği, kendi fikirlerini paylaşabileceği bu etkinlikler öğrencilerin dil seviyesine göre düzenlenmektedir.
Pratik Yapma Etkinlikleri:
Moderatör öğrenci eşliğinde düzenlenen bu etkinliklerde öğrenciler okuma, yazma, dinleme pratiği yapmaktadır. Kullanılan materyaller öğrencinin dil seviyesine göre Avrupa Ortak Dil Çerçeve Programı’na (CEFR) ve GSE’ye göre belirlenen dil yeterliliğine göre hazırlanmıştır.
Yazı Merkezi:
Yazı merkezi paragraf ve kompozisyon yazma teknikleri konusunda öğrencilerimize yardımcı olmak amacıyla öğretim görevlisi tarafından düzenlenen etkinliklerdir. Öğrenciler yazı planlama, yazı içeriği, yazı organizasyonu, yazım kuralları ve noktalama işaretleri kullanımı, kelime kullanımı, fikirler arasında tutarlılık ve uyum, bağlaç kullanımı kelime kullanımı gibi birçok konuda uzman hocadan destek alabilirler. Birebir görüşmelerde öğrenciler güçsüz olduklarını düşündükleri yönleri belirleyip bu alanları geliştirmeye yönelik çalışmalar yapabilirler.
Dil Öğrenme Stratejileri Sunumları:
ASBÜ Bağımsız Öğrenme Merkezi tarafından düzenlenen seminerler öğrencilerimizin bağımsız öğrenme becerilerini geliştirmeye yönelik öğrencilerin günlük hayatta kullanabilecekleri pratik bilgiler sunar. Merkez dil öğrenme stratejileri, sınav stratejilerine yönelik ve bireysel çalışma kaynaklarıyla ilgili sunumlar düzenler.
Kültürel Etkinlikler:
Bağımsız Öğrenme Merkezi İngilizce ve Arapça dili yanı sıra ikinci yabancı dil kültürlerine yönelik sunumlar ve etkinlikler düzenleyerek öğrencileri bu konuda bilgilendirir.
Yarışmalar:
Bağımsız Öğrenme Merkezi YDYO öğrencilerini dil öğrenmeye motive edici bir ortam sunar. Öğrencileri sınıf dışında da yabancı dil kullanmaya teşvik eden yarışmalar düzenler.
Bağımsız Öğrenme Merkezi Kaynakları
Bağımsız Öğrenme Merkezi dijital ve basılı olmak üzere birçok kaynağa sahiptir. Kaynaklar erişim kolaylığı sağlamak için türe ve seviyeye göre sınıflandırılmıştır. Merkezde bulunan kaynak kategorileri şu şekildedir: Sözlük, ders kitapları, dil bilgisi kitapları, kelime bilgisi kitapları, kültürlerle ilgili kitaplar, sınava yönelik kitaplar, iş İngilizcesi kitapları, akademik İngilizce kitapları, romanlar, seviyelendirilmiş hikaye kitapları, sesli kitaplar, ikinci dil kitapları, oyunlar.
İletişim: ASBÜ YDYO M Binası 1. kat
Merkez Koordinatörü: Öğr. Gör. Dr. Gülşah Tıkız Ertürk
Telefon: 0312 596 47 23
E-posta: sac@asbu.edu.tr
Websitesi: https://ydyo.asbu.edu.tr/tr/bagimsiz-ogrenme-merkezi
Online rezervasyon: sac.asbu.edu.tr