Cumhuriyetimizin 100. Yılı dolayısıyla özel gündemle yapılan ve 1. TBMM Binası Genel Kurul salonunda gerçekleşen Senato toplantısı sonrası Rektörümüz Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan tarafından “100. YIL SENATO BİLDİRİSİ” okundu.

100. YIL SENATO BİLDİRİSİ

Her şehrin bir ruhu olduğu gibi o şehirlerdeki kimi binaların da toplumsal hafızada silinmeyen bir izi, kökleri mazide olup ruhu atiye uzanan bir destanı vardır. Şehir olarak geçmiş medeniyetlerden silinmez hatıraları sinesinde taşıyan Ankara, Milli Mücadele ve mücahedenin ana karargâhı olması hasebiyle 20. Yüzyılda “Türkiye’nin Kalbi” vasfını kazanmıştır. Yaktığı istiklal ateşi ile tutsaklık altında yaşayan Şark milletlerine bir nevi önder ve bu milletlerin zincirlerini kırmada adeta bir rehber olan Ankara’nın İstiklal mücadelesindeki kalbi ise hiç şüphesiz bugün içinde bulunmaktan büyük bir şeref ve gurur duyduğumuz Gazi Meclis’tir.

23 Nisan 1920 günü Cuma namazı sonrası dualarla açılan bu kutlu Meclis, milletin bağımsızlığı ve devletin kurtuluşu için canlarını feda eden bir inançlı kadronun komuta merkezi olmuştur. Milletimizin son istiklal mücadelesinin merkezi ve “manevi şahsiyeti” ile öncüsü haline gelen Gazi Meclis, tarihi şeref levhalarıyla ve başarılarla dolu aziz milletimizin esarete boyun eğmeyen tabiatı ve manevî kuvvetinin idrakinde olan, ortak gaye olarak tam bağımsızlığı amaçlayan bir kadronun ruhu ile dolu bir mekândı. En umutsuz zamanlarda bile millete yol gösterici olan Gazi Meclis, kahraman orduya ithaf edilen, aziz milletimizin istiklal ve istikbal marşına ilham vermiştir. Akif’in tüm emperyalistlere meydan okuduğu “Hangi çılgın bana zincir vuracakmış, şaşarım” dizesi millet adına işgalcilere karşı bir kükreyişin nişanesi ve Gazi Meclis’in adeta varlığının bir özetiydi.

Bu uğurda mücadele eden, malı ile canı ile bize istiklalimizi, Cumhuriyetimizi temin eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm silah arkadaşlarına şükran borçluyuz. Onların bize emanet ettiği Cumhuriyetimiz bugün 100 yaşında. ASBÜ ailesi olarak bu tarihi güne erişmenin sevinci içerisindeyiz. Milli Mücadelenin ve Cumhuriyetimizin ilan edildiği tarihi binaların hemen yanı başında, bu aziz mekânların ruhunu teneffüs ederek geleceğimizin teminatı gençlerimizi yarının dünyasına hazırlıyoruz. Tarihin bize yüklediği emaneti geçmiş kuşakların hassasiyeti ile taşıyarak, daha bilinçli, daha özgür, daha yeniliklere ve teknolojiye açık bir üniversite olarak gelecek nesillerimizin bu doğrultuda yetişmesi için gayret ediyoruz. ASBÜ olarak, evrensel değerleri kendi tarihi kimliğinin idraki ile kuşanan ve kuşatan bir gençlik ile Türkiye Yüzyılına Cumhuriyetimizin Yeni Yüzyılında katkı sağlamayı hedefliyoruz. Cumhuriyetimizin ilelebet payidar kalması için var gücümüzle çalışacağımızı bir kez daha ilan ediyoruz.